![]() |
|
Podziel się pomysłami - Wersja do druku +- Forum Space Elite (https://forum.space-elite.ovh) +-- Dział: Pomoc (https://forum.space-elite.ovh/forumdisplay.php?fid=16) +--- Dział: Pomysły i propozycje (https://forum.space-elite.ovh/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Podziel się pomysłami (/showthread.php?tid=48) |
Podziel się pomysłami - Optimus - 24-12-2014 Jako że teraz okres świątecznego spokoju to i czasu na luźne pogaduchy oraz podzielenie się pomysłami jest w sam raz. Przejdę do sedna o co mi chodzi. Planuje w przyszłości przepisanie silnika gry na nowo aby przystosować mechanizmy gry do obecnych standardów panujących w dziedzinie techniki programowania gier. A wraz ze zmiana silnika gry można by wprowadzić pewne zmiany w jej rozgrywce które by was usatysfakcjonowały. Ale żeby takie rozwiązania można było zastosować to muszę wiedzieć co chcielibyście widzieć w nowej wersji gry. Oczywiście czy do takich zmian dojdzie to jeszcze nie wiadomo. Na razie jest to w fazie planowania. A czemu taki apel? Jak wiecie to na chwilę obecną u nas znajdują się głównie weterani SE dla których obecne rozwiązania w grze mogą być wystarczające do tego aby cieszyć się rozgrywką. Ale dla nowych graczy już nasza gra w tłumie innych gier może nie być taka ciekawa perełką dla której warto będzie zostać dłużej jak te kilka kliknięć. A jak wiadomo, bez nowych graczy to każdą gale w końcu czeka stagnacja w grze która w konsekwencji przyniesie śmierć dla gali. Dlatego też już dziś musimy wspólnie zacząć działać na rzecz dobra nas wszystkich i zacząć wymyślać pomysły które sprawią że będziemy się wyróżniać w tłumie. I dlatego też proszę o w miarę poważne podejście do tematu. Zaś tematy do robienia sobie żartów znajdują się w innym dziale. Aby zacząć temat to rzucam garść przykładowych pomysłów:
A może się z jakimś nie zgadzasz? - Pisz. Ale jeśli już z jakimś pomysłem się nie zgadzasz to postaraj się napisać więcej niż tylko słowo "Nie zgadzam się" lub "Pomysł do bani". Postaraj się to jakoś uzasadnić i spróbuj wybić z głowy dana koncepcje pomysłodawcy ![]() Dodam też byście nie pisali o pomysłach w stylu "Kolorowanie/sortowanie wiadomości" itp bo to są rozwiązania które spokojnie można wprowadzić w obecny silnik i nie trzeba do tego przerabiać całej gry. W ten temat wchodzą tylko te pomysły które są zbyt złożone dla obecnego silnika gry i które aby móc wprowadzić to wymagały by dużych przeróbek kodu. Oczywiście jeśli nie wiecie czy dany pomysł się kwalifikuje a chcielibyście się nim podzielić to piszcie mi na PW a ja wam odpowiem czy jest on wart umieszczenia tutaj czy jako oddzielny temat w tym dziale. W przyszłości, po uzbieraniu sporej liczby ciekawych tematów zrobi się oddzielny dział gdzie nad każdym takim ciekawym pomysłem będzie się dodatkowo debatować. A teraz do dzieła. Niech wasze szalone główki zaczyna pracować a wasze zwoje mózgowe osiągną 5 kosmiczną
RE: Podziel się pomysłami - Horuseidon - 31-12-2014 Cicho tu to może dodam moje 3 grosze ![]() Duża ilość planet to by była trochę przesada. Prawdopodobnie gra potrzebowałaby coraz większej ilości czasu i na pewno to nie utrzyma nowych graczy na dłużej. Przynajmniej tak mi się wydaje. Przejmowanie kolonii graczy byłoby denerwujące. Chociaż tutaj przydałoby się skonkretyzować jak to by wyglądało. Wydaje mi się, że najważniejsze zmiany jakie powinny zajść to trochę zwiększenie balansu rozgrywki, ułatwienie słabszym graczom rozgrywki... Teraz jest za duży odstęp pomiędzy silnymi i słabymi graczami. Sam system przydzielanego doświadczenia tego nie ułatwia. Doświadczenie powinno się dostawać tym większe im silniejszych graczy floty się pokonuje. Jakiś wzór żeby na to odwołujący się do liczby punktów. Czemu? Teraz większość silnych graczy by mieć wysoki poziom doświadczenia musi je wyrobić na graczach niższej ligi. Nikt w topce nie za bardzo chce się konfrontować. Skoro topowi gracze będą mieli utrudnione zdobywanie doświadczenia to przydałoby się zrobić coś co wymusiłoby chęć do konfrontacji. Tylko tu z kolei problemem jest strata całej floty, lub dużej jej części. Proponuję by gracze topowi dostawali bonusy minusowe na czas badań, produkcję surowców, floty. Im silniejszy gracz tym większy byłby ten spowalniacz. Proponuję też by zrobić do tego specjalne turnieje dzienne, lub co parę dni. W nich paru graczy wyrażających zgodę walczyłoby o dodatnie bonusy, które pozwolą im utrzymać odpowiednią pozycję. W tych turniejach traciłoby się powiedzmy 3-5% floty. Gracz by wygrać swój bonus starł by się z graczem o podobnej flocie. Gdyby różnice byłyby zbyt duże to może dostawałby jakiś bonus wyrównawczy trochę Za te pojedynki trochę doświadczenia powinno wpadać. Może ten pomysł wymagałby wielu dopracowań, ale daje większe szanse dla przeciętnego gracza nie być tak daleko za topkami, które nie będą miały już tak bardzo astronomicznie dużych flot. Tylko w tym problem co się stanie z normalnymi bitwami, lewiatanami, lotniskowcami... Może by zrobić urozmaicenia tych turniejów... Np parę rodzajów- bitwę w jakimś miejscu turniejowym - ograbienie przeciwnika z jak największej liczby surowców danego dnia - wygra ten, który zgrabi więcej.. Coś w tym rodzaju Pomysł to tylko taka bardzo ogólna propozycja i prawdopodobnie wymaga jeszcze wielu zmian... Liczę na wszystkich ![]() Moim skromnym zdaniem widziałbym też na nowej gali system zastępstw. Zamiast brać urlop konto prowadziłby ktoś inny. Oczywiście dodając do tego odpowiednie ograniczenia, aby nie było to wykorzystywane za bardzo do niecnych uczynków. RE: Podziel się pomysłami - Creatura - 06-01-2015 Co do pomyslu turnijow,to moze i fajny pomysl,ale trzebaby zmienic system rozgrywki,zeby byl inny niz w grze.Zeby samo zeszpiegowanie kogos nie wystarczylo,zeby byc pewny zwycienstwa. Np wystawianie okreslonej liczby statkow i wybor nalezy od gracza.Ale uzwglednic to,ze np mysliwiec trudniej trafic ale on w duzej ilosci rozwali wieksze,wolniejsze zabawki.Wiem,ze podobnie juz to dziala ale chodzi o to,zeby nikt nigdy nie wiedzial na co trafi u przeciwnika. No i moze przed kazdym pojedynkiem przyznawac na ten czas punkty jakies.Np + 10 do obrony,+ 10 do sily ognia itp-limitowane punkty i kilkanascie mozliwosci |