Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czasy budowy w stoczni
(14-01-2015, 14:11)MICKER napisał(a): w maju koncze 22lata i sam mam już syna prawie 5cio letniego. od wielu lat grywałem na takich grach, lecąc od ogame, przez ugamelle, progamelle, space pionniers, i space2life.

inwestycja się zwraca przy TR-1000 w postaci własnie mniejszego spalania...
masz racje, kiedyś trwało to dłużej a teraz krócej, ale skoro TR-1000 powinny się szybciej robić, to i powinny być tańsze o 1/4. bo jak narazie to są droższe o drugie tyle co do TR-100. bo jak ma ci sie to zwracać skoro wydasz więcej? 2 razy więcej?
akurat paliwa zazwyczaj ponad miare,.. po co budować TR-1000, skoro inwestycja spłaciła by sie po conajmniej 20 farmieniach?
a jak ktoś przypadkiem najedzie ci na flote to czas i kasa w błoto... mniej tracisz mając TR-100. sam powiedz.

zgadzam się z tym że TR-1000 powinny budować się nieco szybciej, ale nie ze względu na badania, a ze względu opłacalności miedzy czasem a zapotrzebowaniem na pojemność. nie wiem jak na wyższych lvl FR ale u mnie jest akurat (5:17 za TR100, i 1:12:10 za TR-1000)
wiec biorąc kierując się pojemnością, czas nie powinien być większy niż 10x5:17= ok 53min.
a różnica w koszcie budowy odnosiła by się jedynie do prędkości.

Poprostu chodzi o calkowity rozwoj w grze czlowieku i dobrze mowilem, ze mam mniej wiecej syna w Twoim wieku wiec skoncz juz...
nie przekonasz mnie, ze wraz z rozwojem technologii nowsze statki powinny budowac sie szybciej w przeliczeniu na mniejsze i (starsze modele) wiec jeden C1000 powinien wybudowac sie szybciej jak 10 - C100. A koszty nie graja roli... moze byc drozszy, chodzi o szybkosc rozwoju wraz z rozwojem.dla mnie koniec tematu
Na słowa „Nie możesz” ciśnięte w twoim kierun­ku, od­wróć się i od­po­wiedz „No to patrz”
Podejdź do tego jak do komputera. Smile
Pierwsze dyski które powstały ile miały pojemności i ile kosztowały.
Rozwinęły się badania, gospodarka itd.
I wyszły Dyski po kilka TB które obecnie kupisz taniej, niż tamte kiedyś.
Wydaje mi się, że przykład jest odpowiednim odzwierciedleniem Waszych transportowców.

Skoro TR-1000 mają więcej pojemności i kosztują o wiele więcej, to po co w takim razie rozbudowywać odpowiednie budynki i badania by je mieć?
Mogłyby być odblokowane z momentem odblokowania TR-100.
Albo wybierasz mniejszą pojemność, tańszą i szybciej budującą
Albo wybierasz większa pojemność, droższą i dłużej budującą.
no i tu własnie napisałes o to o co chodzi... ze masz wybór, mniejsza pojemność, tańsza, i szybciej sie buduje, a druga droższa, z większą pojemnością i dłużej sie buduje...

postęp postępem ale nie 10lat w 10dni xd. bez jaj Smile skodo TR-1000 dają większą prędkość i mniejsze spalanie, no to budują się wolniej..
kwestią twoich dysków można porównać tu to także do poboru prądu... jeden dysk duży pobierze mniej niż kilka małych... no to jest to spalanie... z czasem postępu zużycie jest mniejsze a pojemność większa... przyjmując że czas na wytworzenie większego dysku jest większy uwzględniając nie jednostke jako dysk, a pojemność.

są 2 racje w tym, Tongue
Tak napisałem o wyborze.
Ale niestety oba TR nie odblokowują się w tym samym momencie.
Trzeba jeszcze sporo zainwestować aby odblokować TR-1000.
I dlatego to jest bez sensu... Niewazne i tak kasuje konto wiec juz w nic nie wnikam Big Grin
Na słowa „Nie możesz” ciśnięte w twoim kierun­ku, od­wróć się i od­po­wiedz „No to patrz”
no i właśnie za zainwestowanie masz szybszą i mniej palącą flote.... jedyny problem to to ze czas budowy nie powinien przekraczać 10xTR100 tylko byc jak najbardziej zbliżony Smile
Coś w tym jest. Czasowo patrząc TR-1000 jest najdłużej budującym się transporterem. MegaTR buduje się 4 razy szybciej niż 100 TR-1000.
Dodatkowo MegaTR jest sporo tańszy no i więcej można ich załadować na Lewiatana. Koniec końców wychodzi na to, że tutaj najbardziej opłaca się inwestować w meganki Smile
[Obrazek: 208.png]
(15-01-2015, 09:15)MICKER napisał(a): no i właśnie za zainwestowanie masz szybszą i mniej palącą flote.... jedyny problem to to ze czas budowy nie powinien przekraczać 10xTR100 tylko byc jak najbardziej zbliżony Smile

Od poczatku wlasnie mi o to chodzilo, ze C1000 jest nieolacalna jednostka poprzez czas budowy i wybudowanie 1 sztuki nie powinno byc dluzsze jak 10 statkow C100... i nie wnikajac juz w nic innego
Mortis, tak wiem ze nieopłacalne, tego nie zakwestionowałem, lecz to ze mówiłeś ze powinno być sporo szybsze w budowie Smile

A do ciebie TAriel moge powiedzieć w ten sposób... skoro MegaTR jest tańszy w przeliczeniu i szybciej się buduje, zwróć uwage na jego niską prędkość Tongue nie wiem jak ze spalaniem . Smile w każdym przypadku jest coś kosztem czegoś. Tongue

*************************************************************************************
SUICIDE, to twoje porównanie do dysków można dokładniej porównać bo gramy tu i teraz jakiś czas, a nie kiedyś kilka lat.
najlprędzej budowanie floty i jej własciwości możesz porównac do budowy domu.
100m2 dom z 5robotnikami wybudujesz w 7dni.
jeśli już chcesz mieć większy, np 200m2 to wybudujesz w 14dni.
jeśli chcesz poprawić jakość i komfort to ten 200m2 wybudujesz w 18dni.
by czas trwał krócej potrzebujesz robotników xd nie? Tongue i sie kłania fabryka robotów Tongue
na większą rzecz potrzeba więcej czasu albo więcej fabryk.
jedynym problemem tu u nas to proporcjonalność czasu do wielkości xd choć ustawienie na MegaTR czasu budowy 100x(czas TR1000), było by rozśmieszające, xd ale wiadomo prędkością nie grzeszy xd wiec tu można uznać że gorsza siła robocza xd jakieś made in china xd

Oczywiście ten fragment jest tylko do śmiechu i porównania a nie do zastanawiania się nad nim Tongue
*******************************************************************************************
Jeśli kogoś uraziłem czymś w czasie konwersacji to z góry przepraszam Smile
MICKER a ja sie z toba nie zgodze. Nie mozna w ten sposob porownywac zycia i gry, bo czas w grze nigdy nie bedzie taki jak w zyciu..
Tak jak pisalem wczesniej, najlepszym porownaniem sa samochody.
W zyciu realnym powstawanie nowych technologii trwa nieraz kilkadziesiat lat a w grze musi byc duzo szybciej bo maksymalnie kilka lat ludzie beda grali.
Tak wiec jezeli w realu nowe technologie pozwalaja na budowanie wiekszych samochodow w krotszym czasie niz przed kilkudziesiecioma latami aut mniejszych to w grze tez powinno byc tak, ze nowe fabryki, roboty, technologie tez powoduja fakt ze wieksze okrety budujemy porownywalnie szybciej... A juz na pewno zero logiki w tym ze 10 statkow buduje sie szybciej niz 1... i nie wyjezdzaj 10 raz z tym samym tekstem, ze cos za co, ze mniejsze spalanie bo to jest juz nudne Smile

Skocz do: