Zrobienie ankiety w grze w obecnym mechanizmie gry jest bardzo trudne. jedynie mogę wysłać masową wiadomość z linkiem do ankiety na forum aby tam ludzie się wypowiedzieli, ale to wymagało by rejestracji na forum, a nie każdemu się chce :/
Ale tak, w przyszłości planuje taki mechanizm wdrożyć w grę aby ważniejsze ankiety przeprowadzać bezpośrednio w grze.
Co do pomysłu ze stawianiem budowli według określonego schematu to powiem wam że mi się to nawet podoba. Ale powiem wam też dlaczego.
Praktycznie teraz mogą nas odwiedzać głównie gracze którzy nigdy w tę grę nie grali a więc nie znają jego zasad i mechaniki. I np spotkałem się już z przypadkami graczy którzy postawiali same kopalnie tytanu i kwarcu zapominając przy tym o deuterze a tym samym zużyli go do zera tak że ich dalszy możliwy rozwój w grze stanął pod znakiem zapytania.
I tak też uważam że pomysł ze schematami byłby tutaj doskonałym nauczycielem takich graczy. Mogło by to wyglądać tak że gracz wybiera rodzaj poradnika/schematu z jakiego chce się nauczyć stawiać początkowe budowle. I wtedy jego konto odwiedza tzw bot który go uczy klikają za niego odpowiednie budowle ale też tłumacząc dlaczego akurat taka budowla a nie inna.
Przykładowo:
- Szefie, mamy za mało energii więc musimy postawić elektrownie, ale blokuje nas centrala. Stawiam centrale
- Szefie, centrala już postawiona wiec można postawić elektrownie. Stawiam elektrownie
- Szefie, przydało by się troszkę więcej tytanu. Stawiam kopalnie tytanu
- itd, itp
I takie coś mogło by być na pierwszych kilku planetach 2-4. I jeśli tego typu metoda nie nauczy gracza stawianie początkowych budowli to już praktycznie nic go nie nauczyć